Mrkněte na e-knihy, které jsem napsal. Kupte si je za DOBROVOLNOU CENU

pátek 30. srpna 2024

Sonic the Hedgehog 2 – Příběh hry, která položila základy hrám s ježkem Sonicem, část 3.

 

Je to už třetí díl miniseriálu zaměřeném na hru Sonic the Hedgehog 2, která si to na konzole Sega Megadrive zamířila už v roce 1992, a stala se jednou z nejlepších Sonicovských her v historii. V prvním díle jsme si povídali o nových základech, jež tato hra položila do ságy všech titulů Sonica od her po filmy, a které platí a doprovází dobrodružství tohoto hrdiny dodnes. Ve druhém díle jsme si řekli něco málo o urychlení vývoje Sonica 2, a zásadním způsobem jsme se zaměřili na tři podstatná jména, která ježka Sonica tak nějak vyprovodila do světa herního průmyslu. V tomto článku se však podrobněji a hlouběji zaměříme na samotnou hru Sonic the Hedgehog 2. Odkazy na předchozí díly najdete na konci tohoto článku.

Zdroj https://www.captainwilliams.co.uk/

 

Vzniklé a zaniklé zóny

Protože Sega, jak jsme si pověděli v minulých dílech, chtěla vývoj nového dílu hry s finálním názvem Sonic the Hedgehog 2 urychlit, stávalo se, že mnohé nápady byly do hry implementovány až za pochodu. Za pochodu však byla také celá řada věcí ze hry „zmizena.“ Mezi ně patřily nejen postavy, ale i zóny samotné.

Videoherní návrháři, kteří pracovali na novém Sonicovi, se do hry snažili dostat naprosto nové levely, které by měly být od sebe různými způsoby odlišeny, a vyjadřovat nějakou originalitu či jedinečnost. Zároveň však hra měla být plynulá a rychlá. I proto se stávalo, že herní plány se několikrát přepracovávaly, než získaly svou konečnou podobu.

 

Během návrhu vznikaly různé koncepty levelů, zdroj https://info.sonicretro.org/

 

Hidden palace

Už se asi nedozvíme skutečnou pravdu v jeho obsahu, ale mezi údajně nejlépe rozpracované levely, který se nakonec do hry Sonic the Hedgehog 2 nikdy nedostal, byl Hidden palace Zone. Pravdou však je, že pokud se na titulní obrazovce hry přesunete do Options a v Sound testu si spustíte skladbu číslo 10, uslyšíte právě hudbu složenou pro level skrytého paláce, což naznačuje, že se s ním počítalo. Nevím úplné podrobnosti, proč Hidden palace nakonec nebyl použit, a na internetu se konec konců objevuje několik různých spekulací. Nicméně vývoj hry doprovázely četné optimalizace, které narážely na hardwarové limity herní konzole, potažmo kapacitu paměti, které nabízely tehdejší kazetky. V některých případech se ale tým vývojářů rozhodl od některých nápadů zkrátka upustit. Je možné, že Hidden palace spadal do této či předchozí možnosti. Obě jsou totiž dost možné.

 



Tajný vzkaz ve hře

Hidden palace sice není jedinou zónou, která se nakonec do hry nedostala, nicméně možná právě to slovo Hidden (tedy Česky „skrytý“) budí takovou tu všímavost a zájem čili mystičnost. A právě ta mystičnost je zde asi takto symbolická. Některé informace hovoří o tom, že v případě zóny Mystic cave se na konkrétním místě a po konkrétní kombinaci tlačítek měl objevit vzkaz od Yuji Naky, jedné z hlavních osobností ságy modrého ježka, který Hidden palace připomínal. Tuto informaci mám neověřenou, a je možné, že pokud je pravdivá, byla zakomponována pouze do rozdělané hry, kde fungovala jako jakýsi vtip pro testery. Co se však týče hry jako takové, v nějaké fázi návrhů a rozpracovanosti se měly nacházet ještě další levely. Mezi ty známější měly patřit například Wood Zone, Dust Hill Zone a Genocide City Zone.

Level Wood Zone měl být také součástí hry, zdroj https://sonic.fandom.com/

 

Programování hry

Samotný styl programování této hry samozřejmě není jen případ Sonic the Hedgehog 2, ale v podstatě všech titulů, které se pro herní konzole tehdy programovaly. Zapomeňte na vizuální práci, kde si v grafickém editoru vytváříte hru od počátku až ke konci. Zapomeňte i na programovací jazyky vyšší úrovně. I když nějaké grafické nástroje pro vývoj tehdejších her k dispozici být do jisté míry mohly, prostě nebyly počítače, jež by dosahovaly dnešní úrovně, a které by dokázaly v reálném čase simulovat a dotvářet hru do pozdější podoby. Hra Sonic the Hedgehog 2 byla napsána především v Assembleru, což je nízko-úrovňový programovací jazyk, který je svou srozumitelností podstatně blíže strojům než člověku. Moderní programovací jazyky (jako jsou například C, C++ nebo Python) se v podstatě nezabývají práci s registry nebo místy v paměti počítačů – tohle dané jazyky dělají automaticky, což programátorovi ulehčuje jeho pracovní činnost. U Assembleru se však programátoři těmito „maličkostmi“ zabývat museli, a museli rovněž u hry naprogramovat, se kterými částmi Segy Megadrive bude hra zrovna a kdy pracovat. Na druhou stranu tento jazyk „nepřátelský člověku“ umožnil šikovnému programátorovi velice efektivně optimalizovat hru pro danou konzoli.


Útržek programu v Assembleru. Podobným způsobem se programoval i Sonic the Hedgehog 2, zdroj https://forums.sonicretro.org


Seznam předchozích dílů tohoto miniseriálu

Sonic the Hedgehog 2 – Příběh hry, která položila základy hrám s ježkem Sonicem, část 2.